Brain Gain Conference

Στο πλαίσιο του έργου CARBONICA θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο Brain Gain Conference titled Carbon Farming and Climate Adaptation: Solutions for Resilient Regions and local communities, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στις 3 Απριλίου 2025, από τις 09:00 έως 15:00. 
Στόχος του CARBONICA είναι τα συνέδρια αυτά να λειτουργήσουν ως κέντρα διασύνδεσης όπου οι παρευρισκόμενοι θα μπορούν να ανταλλάξουν ιδέες και να δημιουργήσουν συνέργειες. Σκοπός της εκδήλωσης να αναδείξει πως το νέο μοντέλο της γεωργίας άνθρακα μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας και τον επαναπατρισμό εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος (i-BEC), επιστημονικό συντονιστή του έργου CARBONICA.
Δείτε την ατζέντα και γνωρίστε τους διακεκριμένους ομιλητές μας:

  • Θάνος Αραμπατζής | Project Manager, reframe.food

    Ο Θάνος Αραμπατζής εργάζεται ως project manager στη reframe.food. Είναι διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) με εξειδίκευση στο Σχεδιασμό Φαρμάκων, έχοντας ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Pharmaceutical Design & Engineering του Technical University of Denmark. Επίσης, κατέχει διδακτορικό στην Βιοϊατρική Μηχανική/Φαρμακευτική Τεχνολογία από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διαθέτει εκτενή εμπειρία σε ερευνητικές μεθοδολογίες και διαχείριση έργων, έχοντας συμμετάσχει στη διαχείριση και υλοποίηση διεπιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

  • Μαρία Γουλάπτση | Αυτοτελής Διεύθυνση Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας /Τμήμα Υποστήριξης Καινοτομίας Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

    Η Μαρία Γουλάπτση είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός ΤΠΕ με εξειδίκευση στον τομέα της Ενέργειας, και με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στο Δίκαιο και Μηχανική για την Ενέργεια.  Με 24 χρόνια εμπειρίας στη δημόσια διοίκηση, ηγείται του Τμήματος Υποστήριξης Καινοτομίας από το 2017. Το τμήμα επικεντρώνεται στο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρηματιών, ενισχύοντας την ανάπτυξη των ΜΜΕ μέσω της διευκόλυνσης της πρόσβασης στην καινοτομία και την τεχνολογία. Έχει ενεργή συμμετοχή σε διεθνείς συνεργασίες, δημιουργώντας συνέργειες όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, προκειμένου να ενσωματωθεί το τοπικό οικοσύστημα καινοτομίας με κορυφαία δίκτυα σε όλο τον κόσμο.

  • Γεώργιος Παπαστέργιος | Δήμος Θεσσαλονίκης
  •  
  • Ο Δρ. Γεώργιος Παπαστέργιος αποφοίτησε το 1999 από τη Γεωλογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Το 2003 απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Περιβαλλοντική Γεωχημεία και το 2008 το Διδακτορικό του, στο αντικείμενο της Περιβαλλοντικής Γεωχημείας και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, από το ίδιο Πανεπιστήμιο και σε στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και το Ινστιτούτο Επιστημών Γης “Jaume Almera” (CSIC, Βαρκελώνη, Ισπανία). Μεταξύ 2009 και 2019 ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ΑΠΘ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα αντικείμενα της Κλιματικής Ουδετερότητας, Αστικής Ανθεκτικότητας, Περιβαλλοντικής Γεωχημείας, GIS κ.λπ. Έχει περισσότερες από 50 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια. Είναι υπάλληλος του Δήμου Θεσσαλονίκης από το 2005. Εκτελεί καθήκοντα προϊσταμένου στο Αυτοτελές Τμήμα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού & Παρακολούθησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Γραφείο Ανθεκτικότητας) από το 2020. Έχει συμμετάσχει στην υλοποίηση και διαχείριση πολλών χρηματοδοτούμενων έργων από ευρωπαϊκά και εθνικά αναπτυξιακά ταμεία (π.χ. Horizon 2020, Horizon Europe, LIFE, Interreg, ΕΣΠΑ 2014-2020 κ.λπ.), που πραγματεύονται θέματα όπως η περιβαλλοντική διαχείριση, η ανθεκτικότητα, η κλιματική αλλαγή, η κλιματική προσαρμογή, η κλιματική ουδετερότητα, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η κινητικότητα κ.λπ. Είναι υπεύθυνος για το συντονισμό της ομάδας για την Κλιματική Ουδετερότητα της Θεσσαλονίκης.
  • Σπύρος Ιγνατιάδης | Μέλος ΔΣ Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης 

Ο Σπύρος  Ιγνατιάδης είναι ο πρόεδρος του  Think Tank PAREMVASI παράλληλα είναι μέλος του ΔΣ του Ελληνοιταλικού επιμελητηρίου καθώς επίσης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Logistics B. Ελλάδος, ενώ εργάζεται ως Διευθυντής Στρατηγικής & Ανάπτυξης του ομίλου εταιριών IDS CONSULTING & IDEA TRAINING . Η καριέρα του συμπεριλαμβάνει  μια σειρά θέσεων ευθύνης στους τομείς του management, της στρατηγικής ανάπτυξης των επιχειρήσεων και του business development, της διεθνοποίησης των επιχειρήσεων.  Ενώ η εμπειρία του βασίζεται σε ένα πλήθος εταιριών σε θέματα στρατηγικής ανάπτυξης, διεθνοποίησης και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και οργανισμών, σε τομείς όπως διεθνούς Marketing της Ψηφιακής Οικονομίας, των ΤΠΕ-Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών, της επιστήμης της Εφοδιαστικής Αλυσίδας – Logistics, του Marketing – Επικοινωνίας & των Δημοσίων Σχέσεων

Νικόλαος Θεοδωράκης | Walk Auth

Ο Νικόλαος Θεοδωράκης είναι Καθηγητής Διοίκησης Αθλητισμού στο ΤΕΦΑΑ (Σέρρες) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Αθλητικής Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας στο ίδιο ίδρυμα. Επίσης, είναι Διευθυντής μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.   Διδάσκει περισσότερο από 20 χρόνια σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο σε ελληνικά (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και ξένα πανεπιστήμια (University of Oporto, Qatar University, Syracuse University). Τέλος, είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος του WALK AUTh του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του ΑΠΘ.

  • Χρυσάνθη Γιώρτσου | Head of Unit DIGIT.B.3 – Digital Trust -Directorate-General for Digital Services – European Commission 

Η Χρυσάνθη είναι απόφοιτος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2006. Είναι επικεφαλής της Μονάδας Ψηφιακής Εμπιστοσύνης στη Γενική Διεύθυνση Ψηφιακών Υπηρεσιών (Head of Unit – Digital Trust – Directorate-General for Digital Services), όπου ασχολείται μεταξύ άλλων με τις ψηφιακές υπογραφές, την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις διασυνοριακές υπηρεσίες εμπιστοσύνης. Ως παιδί μεταναστών που επέστρεψαν στην Ελλάδα και η ίδια παράδειγμα του brain drain, συνδυάζει την προσωπική της εμπειρία με τη συζήτηση γύρω από το brain gain. Στην ομιλία της θα αναδείξει πώς οι ευρωπαϊκές στρατηγικές δεν επικεντρώνονται σε εθνικό επίπεδο, αλλά δημιουργούν ευκαιρίες κινητικότητας και συνεργασίας πέρα από σύνορα, μέσω προγραμμάτων όπως το Horizon Carbonica. Πιστεύει ότι η εμπιστοσύνη και η απλοποίηση διαδικασιών είναι κλειδιά για την προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων στην Ευρώπη

Ολυμπία Δόλλα | Head of Sustainability Program EMEIA, ASSA ABLOY Opening Solutions

Η Ολυμπία Δόλλα είναι Head of Sustainability Program EMEIA at ASSA ABLOY & Vice President of ECO Platform. Έχει προπτυχιακές σπουδές στις Επιστήμες Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιο Αιγαίου και μεταπτυχιακές σπουδές στην Αειφορική Ενέργεια και Υλικά από το University of Utrecht στην Ολλανδία. Έχει εξειδίκευση στις στις Ανανεώσιμες Πηγές, και το Life Cycle Analysis (LCA) με 10ετή εμπειρία στην βιομηχανία χρωμάτων και κατασκευής κτιρίων. Με ενεργή συμμετοχή στις ανάπτυξη μεθοδολογιών σχετικά με την περιβαλλοντική αποτύπωση (LCA & EPD) των οικοδομικών υλικών εκπροσωπώντας τα συμφέροντα της βιομηχανίας σε διάφορα expert forum της Commission ή του CEN (Eυρωπαικός Οργανισμός Τυποποίησης) για την ενσωμάτωση τους σε Ευρωπαικές Νομοθεσίες. 

Κωνσταντίνος Καρυώτης | AI4SOILHEALTH- Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Αποφοίτησε από το τμήμα Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης 2013 και έλαβε τον τίτλο MSc in Webscience από την ίδια σχολή το 2016. Από το 2018 εργάζεται ως συνεργάτης ερευνητής στο Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης Φασματοσκοπίας και Πληροφοριακών Συστημάτων Πληροφορίας, με αντικείμενο τη μοντελοποίηση φυσικοχημικών ιδιοτήτων του εδάφους χρησιμοποιώντας τεχνικές φασματοσκοπίας και τηλεπισκόπησης. Έχει συμμετάσχει ενεργά σε περισσότερα από 15 ευρωπαικα και εθνικα ερευνητικά έργα που σχετίζονται με την Παρατήρηση της Γης.

Δήμητρα Παλάντζα | Γεωλόγος, BSC MSc Physical and Environmental Geography | MRV4SOC – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Η Δήμητρα Παλάντζα είναι Επιστημονική Συνεργάτης του i-BEC με ακαδημαϊκό υπόβαθρο στη Γεωλογία (BSc) και στη Φυσική και Περιβαλλοντική Γεωγραφία (MSc). Εξειδικεύεται στην επιστήμη του εδάφους και την περιβαλλοντική παρακολούθηση, εστιάζοντας στη μελέτη των εδαφικών ιδιοτήτων, την περιβαλλοντική αξιολόγηση και τη βιώσιμη διαχείριση της γης. Στο πλαίσιο της έρευνάς της στο i-BEC, ασχολείται με την ανάλυση δεδομένων, την εφαρμογή γεωχωρικών τεχνικών και τη σύνταξη επιστημονικών αναφορών, με ιδιαίτερη έμφαση στη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και τις μεθοδολογίες παρακολούθησης με συμμετοχή σε προγράμματα HORIZON.

 

Δάφνη Κίτσου | Γεωπόνος, MSci Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος

Η Δάφνη Κίτσου σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανική, με κατεύθυνση την Εδαφολογία και Γεωργική Χημεία, και είναι υποψήφια διδάκτορας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι Επιστημονική Συνεργάτιδα του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος. Εξειδικεύεται στη διαχείριση και λογιστική του κύκλου του άνθρακα, την γεωργία άνθρακα, την Ανάλυση Κύκλου Ζωής, τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων πεδίου, την αξιολόγηση γεωργικών πρακτικών διαχείρισης και τη χρήση εργαλείων Τηλεπισκόπησης για μοντελοποίηση. Έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα HORIZON σχετικά με τη ζωνοποίηση εδαφοκλιματικών περιοχών, την ανάπτυξη μεθοδολογιών για τη μέτρηση και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, καθώς και την επικύρωση εργαλείων και πρακτικών για τη γεωργία άνθρακα. 

Share this:

en_GBEN