Οι πρώτες πειραματικές καλλιέργειες δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος CARBONICA
- Web site: Voria.gr
- Published: 02/02/204
- Authored by: Fotini Stefanopoulou
Στο πρόγραμμα Carbon Initiative for Climate-resilient Agriculture (Πρωτοβουλία δέσμευσης άνθρακα για κλιματικά ανθεκτική γεωργία) – CARBONICA, έργο του Προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη», συνεργάζονται τρία οικοσυστήματα, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Η πρόσκληση από την οποία χρηματοδοτήθηκε ονομάζεται excellence hubs (κόμβοι αριστείας) και ουσιαστικά προσπαθεί να δημιουργήσει στις τρεις χώρες πυρήνες τετραπλού έλικα, με τη συμμετοχή δηλαδή εκπροσώπων του δημοσίου τομέα, του ιδιωτικού τομέα, της ερευνητικής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών, που θα αναλάβουν με συγκροτημένο τρόπο να προωθήσουν την εφαρμογή της γεωργίας άνθρακα στην Ελλάδας. Στόχος της διακρατικής συνεργασίας είναι δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα καινοτομίας που θα αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της γεωργίας άνθρακα, η οποία, πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη, μπορεί να ενισχύσει το εισόδημα των αγροτών με τη βελτίωση της παραγωγής, αλλά και με το μπόνους της φιλικής στο περιβάλλον αγροτικής πρακτικής.
Από ελληνικής πλευράς, συμμετέχουν το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος που έχει την επιστημονική ευθύνη του προγράμματος, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), η εταιρεία Scientact που εμπορεύεται και εγκαθιστά εξοπλισμό μετρήσεων στο χωράφι και η ΜΚΟ Foodscale Hub από τη Θεσσαλονίκη που είναι επιχειρησιακός συντονιστής.
«Η γεωργία του άνθρακα ξεκινά από μία βασική επιστημονική αλήθεια, την ικανότητα της γεωργικής γης να αποθηκεύει άνθρακα. Για να πούμε, όμως, ότι εφαρμόζουμε γεωργία άνθρακα χρειαζόμαστε οπωσδήποτε συστήματα μετρήσεων και πιστοποίησης. Το επόμενο κομμάτι της διαδικασίας είναι οι λεγόμενες αγορές πιστώσεων άνθρακα ή αγορές δικαιωμάτων εκπομπών, όπου οι ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα δεσμεύονται από τη γεωργική δραστηριότητα μέσω κατάλληλων πρακτικών, μετριούνται κι ένας αγρότης ή μία συλλογικότητα θα μπορούσε να πουλήσει αυτά τα δικαιώματα σε κάποια ιδιωτική επιχείρηση ή φορέα, ο οποίος από τη δική του δραστηριότητα εκλύει ρύπους», εξηγεί στη Voria.gr ο αντιπρόεδρος επιχειρησιακής ανάπτυξης της Foodscale Hub, Γρηγόρης Χατζηκώστας.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο